Bez względu na to, czy posiadamy osobną kuchnię, czy też salon z aneksem kuchennym, chcemy, aby była to przestrzeń wysoce funkcjonalna i estetyczna. Blat kuchenny stanowi jeden z najistotniejszych elementów wykończenia kuchni — to na nim przygotowujemy potrawy, przez co codziennie wystawiany jest na wilgoć, zarysowania, uderzenia czy kontakt z wysoką temperaturą. Dlatego też materiał, z którego został wykonany, powinien być odporny na wszystkie szkodliwe czynniki, aby zapewniał nam komfort codziennego użytkowania. Na rynku znajdziemy różne rodzaje blatów kuchennych: blaty drewniane, blaty laminowane, blaty z kamienia naturalnego i kamienia syntetycznego oraz blaty ze stali, a każdy z nich ma swoje zalety i wady. W tym artykule podpowiadamy, jaki blat do kuchni wybrać i czy blat drewniany to dobry pomysł na wykończenie kuchni?

Blat drewniany – klasyczne rozwiązanie w każdym stylu wnętrzarskim

Naturalne drewno to bardzo uniwersalny i ponadczasowy materiał na blat kuchenny, który ociepli każde wnętrze i doda mu niezwykłej elegancji. Nie sposób wyobrazić sobie kuchni rustykalnej, klasycznej czy skandynawskiej bez blatu drewnianego, niemniej jednak pasuje on do każdego rodzaju wnętrz, także tych industrialnych i nowoczesnych.

Blat z drewna czy z płyty, drewno krajowe czy egzotyczne?

Drewniany blat kuchenny musi być trwały i wytrzymały, dlatego wybierzmy krajowe gatunki drewna, takie jak dąb, buk i jesion. To one — podobnie jak drewno egzotyczne, typu teak merabu lub mahoń — dzięki naturalnym właściwościom włókien, sprawiają, że blat kuchenny z nich wykonany cechuje się dużą twardością, odpornością na wilgoć, wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Zdecydowanie też polecamy blat kuchenny z drewna litego niż blat z płyty – lite drewno jest o wiele bardziej odpornie na wilgoć oraz ma mniejszą tendencję do wypaczania się, dzięki czemu posłuży nam dłużej.

nogi do stołu

Więcej w kategorii nogi do stołów

Ponadczasowa estetyka i naturalne piękno

Drewniany blat kuchenny o prosto dociętych, geometrycznych krawędziach z serii Solid, Strong czy Naturwood doskonale wpasuje się do kuchni urządzonej w stylu minimalistycznym i nowoczesnym. Z kolei jasny blat w kolorze naturalnego drewna lub bielony znajdzie swoje miejsce w aranżacjach skandynawskich. Wybierając meble kuchenne do wnętrz pełnych wyrafinowanej elegancji i ponadczasowego stylu, możemy sięgnąć po drewniany blat kuchenny ułożony w klasyczną jodełkę, jak modele Jodełka i Jodełka Lux. Natomiast w  kuchniach rustykalnych, góralskich, retro i industrialnych doskonale odnajdą się blaty kuchenne o nieregularnych krawędziach, wyrazistych sękach i drobnych rozpękaniach, takie cechy mają blaty z serii Rustwood, Romanteka, Wave czy Live Edge.

Drewniany blat do kuchni idealny do naszych potrzeb

Jeśli zastanawiamy się, jaki blat do kuchni wybrać, aby służył nam przez długie lata, zdecydowanie postawmy na drewniane blaty kuchenne. Ogromną zaletą blatów drewnianych jest możliwość ich renowacji. W przypadku widocznych uszkodzeń wystarczy zeszlifować powierzchnię blatu, a następnie nanieść na niego specjalnie przeznaczony do tego olej, lakierobejcę lub lakier, które sprawią, że nasz blat kuchenny będzie wyglądał jak nowy. Dodatkowo możemy wybrać nie tylko wybarwione blaty drewniane, ale i surowy blat drewniany, a następnie pomalować go farbą w dowolnie wybranym przez nas kolorze. Sięgając po jasne meble kuchenne, stworzymy przestrzeń czystą i świeżą, z kolei ciemny blat kuchenny doskonale sprawdzi się w klasycznie eleganckich oraz nowoczesnych kuchniach.

blat drewniany

Więcej w kategorii blaty drewniane

Blaty kuchenne laminowane

Blat do kuchni z płyty wiórowej pokrytej laminatem to częsty wybór, zwłaszcza jeśli bierzemy pod uwagę jego koszt. Laminowany blat kuchenny jest o wiele tańszy od naturalnego drewna, a przy tym może doskonale imitować marmur, granit czy naturalne drewno. Niemniej jednak blaty laminowane z płyty wiórowej nie najlepiej znoszą długotrwały kontakt z wodą oraz gorącymi garnkami i szybko ulegają zniekształceniom, a w przypadku ich znacznego uszkodzenia koniecznie będziemy musieli wymienić cały blat.

Kamienne blaty kuchenne

Blaty kuchenne z kamienia naturalnego to synonim luksusu i elegancji. Posiadają piękny połysk i doskonale uzupełniają wnętrza klasyczne, glamour, modern czy loftowe, niemniej jednak należą do najdroższych blatów dostępnych na rynku. Blaty kamienne najczęściej wykonane są z granitu, marmuru i trawertynu, które są obojętne na wilgoć, wysokie temperatury i są łatwe w utrzymaniu czystości. Z drugiej strony, blat kuchenny wykonany z naturalnego kamienia jest bardzo ciężki, przez co wymaga specjalnego wzmocnienia szafek kuchennych. W przeciwieństwie do blatów drewnianych, kamień jest nie tylko ciężki, ale i chłodny w odbiorze, dlatego też nie przypadnie do gustu miłośnikom ciepłych i przytulnych wnętrz.

Blaty kompozytowe

Blat kompozytowy powstaje z mieszanki minerałów i pigmentów połączonych żywicą epoksydową, cementem lub innym tworzywami, dzięki którym po zaschnięciu tworzy jednolity, twardy materiał. Blat kuchenny kompozytowy łączy w sobie ciepło drewna i twardości kamienia, jest odporny na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne, nie ulega odbarwieniu i nie chłonie tłuszczy. Niestety, blat z kamienia syntetycznego nie jest odporny na wysokie temperatury i można go łatwo zarysować, jeśli nie będziemy o niego dbać, a błyszczące powierzchnie mają także tendencję do matowienia.

blat drewniany

Więcej w kategorii blaty drewniane

Blat z konglomeratu kwarcowego

Blat z konglomeratu kwarcowego powstaje w bardzo podobny sposób, co blat z kompozytu i cechuje się wysoką odpornością na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. W przypadku jego uszkodzenia można go też łatwo odnowić. Blat z konglomeratu kwarcowego jest bardzo ceniony ze względu na walory estetyczne, ponieważ płyty można łączyć bez widocznych spoin. Ma on jednak mniejszą odporność na wysoką temperaturą oraz szorowanie i czyszczenie z użyciem środków chemicznych niż blaty kompozytowe czy blaty z kamienia naturalnego.

Ceramiczny blat do kuchni

Blaty kuchenne ceramiczne to jedne z najbardziej popularnych rozwiązań zarówno dziś, jak i w czasie PRL-u, kiedy stanowiły najbardziej dostępny materiał do wykończenia kuchni. Jeśli jednak zastanawiamy się, jaki blat do kuchni wybrać, aby był on odporny na wilgoć, wysokie temperatury i substancje chemiczne, zdecydowanie wybierzmy blat kuchenny z płytek ceramicznych. Na rynku znajdziemy blaty kuchenne ceramiczne błyszczące i matowe w rozmaitych wzorach i przystępnej cenie, a w przypadku ich uszkodzenia nie musimy wymieniać całości blatu. Minusem jest fakt, że fugi między płytkami stanowią doskonałe środowisko do rozwoju pleśni, przez co będziemy musieli poświęcić dużo czasu na ich dokładne czyszczenie.

Blat ze stali kwasoodpornej

Blat stalowy to doskonały wybór do wnętrz nowoczesnych, awangardowych i industrialnych. Cechuje go jednolity kolor, niezwykła elegancja i wytrzymałości na trudne warunki panujące w kuchni – jest obojętny na wilgoć i wysoką temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne. Blat ze stali kwasoodpornej może posiadać powierzchnię wypolerowaną na elegancki połysk lub specjalnie szczotkowaną, która stanowi bardziej praktyczną opcję, ponieważ nie będzie na niej widać nawet największych rys. Wadą blatów ze stali jest ich chłodny wygląd i wysoka cena, a także mało estetyczne smugi, które powstają na powierzchni, jeśli dokładnie nie wytrzemy jej do sucha.

Podsumowanie

Blat kuchenny codziennie wystawiany jest na działanie szkodliwych czynników, takich jak wilgoć, wysoka temperatura, zarysowania i uderzenia, dlatego powinien być wykonany z wysokiej jakości trwałych materiałów. Blaty drewniane cechują się naturalną barwą i finezyjnym rysunkiem drewna, dzięki czemu doskonale ocieplą każdą przestrzeń, a przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą przez lata. Równie wytrzymałe i popularne są blaty kuchenne z konglomeratu kwarcowego, blaty laminowane czy blaty z płytek ceramicznych, które wykazują większą bądź mniejszą odporność na wodę i wysoką temperaturę. Ciekawą propozycją, zwłaszcza jeśli lubimy wnętrza luksusowe i awangardowe, są blaty z naturalnego kamienia oraz blaty stalowe - niezwykle odporne na szkodliwe czynniki panujące w kuchni, ale też bardzo eleganckie i drogie. To, jakie blaty kuchenne wybierzemy, zależy przede wszystkim od stylu naszego wnętrza, budżetu, jakim operujemy oraz naszych indywidualnych potrzeb. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą drewnianych blatów kuchennych, które pozwolą wam stworzyć aranżacje eleganckie, ciepłe i ponadczasowe.

 

blat drewniany

Więcej w kategorii blaty drewniane